Wednesday, June 5, 2019

Malmtransporter - Displaced persons - Krigsfångar - En ny inkomstkälla - Ett lyft för den svenska sjöfarten 1945.



M/S Boreland fanns bland de fartyg som UD och Marinchefen höll koll på. Här är en kodad meddelande från UD till fartygschefen.

M/S Boreland är upptagen bland de fartyg som UD och Marinchefen höll koll på. Listan ovan ger information om uppdragsgivaren och fartygets position.

M/S Boreland har fått många uppdrag vid krigslutet.
Slutet av andra världskriget innebar slutet av de kontroversiella malmtransporter från Sverige till Nazityskland. Malmen skeppades oftast från norrländska hammnar mha svenska fartyg som gick i skyttetrafik. Fartygstrafiken mellan Nazityskland och Sverige var mycket intensiv och pågick längs de väl underhållna, bojade fartygsleder som hölls fria från minor. De kontroversiella malmtransporterna är mycket kontroversiella, bland annat därför att de betalades med judiskt guld. Guldet som nazistpartiet konfiskerade och guldet som kom från nazistoffren i koncentrations- och utrotningslägern. Smälter man guld så blir det bara guld (tandrester avlägsnas).

Minst 70% av alla varor som importerades till Sverige kom vid den här tiden från Nazityskland eller tyskockuperade länder. Järnmalmen skickades ut medan kol, koks, gödningsämnen, kemikalier och verkstadsprodukter skeppades in.

Sjöfarten var dock osäker och många nya fartyg som byggdes före och under kriget låg sysslolösa, oftast upplagda. 

Situationen för den svenska sjöfarten ändrades radikallt vid krigsslutet. Det fanns ett stort behov av sjötransporter i Europa och mellan Europa och Amerika. 

Bland de fartyg som fick sina första uppdrag i samband med krigsslutet fanns Vita båtar, de fyra fartyg som under juni och juni hyrdes av UNRRA och Röda korset för att föra de överlevande till Sverige. 

Den svenska sjöfarten vid krigets slut tjänade annars stora pengar på att förflytta displaced persons
och krigsfångar.

Sverige tvingades till att betala ett krigsskadestånd efter andra världskriget, och försökte under lång tid efteråt omförhandla detta för att kunna gömmas i bokföringsposten “lån” för att dölja Sveriges skuld. Krigsskadeståndet ställer naturligtvis Sverige bland de länder som stödde Nazityskland.

Sverige har heller aldrig i formell mening erkänt Tysklands ovillkorliga kapitulation efter andra världskriget. Men om all detta får man inte berätta.