Monday, September 30, 2019

Rosh Hashana / ראש השנה - 5706 - Judiskt Nytt År i Sigtuna - Förintelsens Överlevande som kom med Vita båtar - 7 september 1945, sista firandet för Viola Horvath, flickan utan grav.


Sigtuna den 7 september 1945 - Rosh Hashana / ראש השנה




Flickan på bilden heter Viola Horvath - jag kallar henne också för flickan utan grav. Hon borde vara begravd på Norra Judiska begravningsplatsen i Stockholm. 

5706, det var hennes sista judiska nyår som hon firade. Trots att hon har 23 år fyllda så ser hon på bilden ovan som en tonårig. På bilden nedan sitter hon ytterst till höger.

Viola Horváth skrev dikter, på svenska.  De första dikterna skrev Viola Horváth redan i Sigtuna. Bara månader efter att ha lämnat Bergen-Belsen lägret.

Från sjukhuset i Sigtuna, när det stängdes, fick hon flytta till Ribbingelund, ett TBC-sjukhus nära Ärla. I Ribbingelund fortsatte hon att skriva. Personalen på sjukhusets kansli där renskrev hennes dikter.

Dikter, Bröder, som därute går och Jag kan ej liksom Gud förlåta  - skickade Viola i mitten av december 1945 till Daga Jonzon, tidigare en hjälpsjuksyster från beredskappsjukhuset i Sigtuna.

Vad hände med Viola, (läs hennes kropp) efter att hon dog i Ribbylund vet ingen (än). Hon dog 23 år gammal. Fortsättningsvis är hon "Flickan utan grav"!



Viola Horváth, första till höger på den övre bilden tagen 1945 i Sigtuna. Det handlar om en "fest" (Nyårsfest ?) i sjukhussalen. Viola ser ut som en tonåring, inte som en 23 år gammal ung kvinna.


Ett förslag till en gravsten för Viola Horvath som samtidigt skulle tjänstgöra som Den okända Förintelsens offer grav i likhet med den Okända soldatens grav.
Viola Horvath - Jom Kippur dikten - Jag kan ej liksom Gud förlåta...