Thursday, October 3, 2019

6 oktober, klockan 10.00 - avtäckningen av Förintelsemonumentet till minne av Överlevande från Bergen-Belsen, som kom till Sverige med de Vita båtarna i juni-juli 1945, och som dog kort därefter.


INBJUDAN 
Välkomna till avtäckningen av Förintelsemonumentet till minne av 
Överlevande från Bergen-Belsen, som kom till Sverige med de Vita båtarna 
i juni-juli 1945, och som dog kort därefter.
En ceremoni kommer att hållas vid Norra judiska begravningsplatsen den 6 oktober 2019  kl 10.00. 
Rabbin Ute Steyer från Judiska Församlingen i Stockholm
Forskaren Victoria Martinez, generalsekreterare vid Föreningen Förintelsens Minne
Roman Wasserman Wroblewski, son till Förintelsens överlevande, initiativtagare till monumentetkommer bl.a. att medverka vid ceremonin.
Adressen är: Judiska kapellets väg 1-3, Solna 
Vägbeskrivning: Buss 515 från Odenplan till Linvävartorpet och ca 99 meter att gå till Begravningsplatsen.

För ytterligare information kontakta generalsekreteraren i Föreningen Förintelsens Minne, Victoria Martinez thillvo@gmail.comeller Roman Wasserman Wroblewski romwro@gmail.com(mobil 0704158610).

Preliminärt program
  • Rabbin Ute Steyer, Judiska Församlingen ber Kaddishbönen vid Viola Horvaths provisoriska gravsten
  • Generalsekreterare från Föreningen Förintelsens Minne, forskaren Victoria Martinez,  välkomnar (på engelska)
  • Roman Wasserman Wroblewski, initiativtagare till Monumentet berättar om befrielsen av Bergen-Belsen och om de Vita båtarna
  • Läsning av Viola Horvaths dikter på svenska och engelska
  • Avslutning och guidning till de enskilda gravarna, där offrets öde under Förintelsen har beskrivits

Efter den officiella delen kommer volontärer från Paideia – The European Institute for Jewish Studies in Sweden / Students of One Year Programatt fortsätta arbetet med gravarna för Förintelsens offer.



Stockholms Frihamn - Kajplats 2. Hit kom tre gånger S/S Kastelholm - "Ett Vit Båt" med de överlevande fd koncentrationslägerfångarna. Det var huvudsakligen kvinnor från Bergen-Belsen. Fartyget anlöpte Stockholm den 1, 8  och den 15 juli 1945. Varje gång steg iland eller blev burna iland drygt 200 överlevande. Många överlevande vägde enbart 20-30 kilo.


Avtäckning av Förintelsemonumentet till minne av dem som kom till Sverige
med de Vita båtarna under juni-juli 1945, och som dog strax därefter.
Vid befrielsen av Bergen-Belsenslägret i april 1945 blev de brittiska soldaterna djupt chockade. Ingen av dem hade fram till dess sett så många lik och levande döda.
Tiotusentals fångar från koncentrationsläger hade dött i Bergen-Belsen innan befrielsen, och tiotusentals fortsatte att dö veckorna efter befrielsen. Ett stort sjukhus, som byggdes strax utanför lägret, hade nästan 12 000 sängplatser. Förutom TBC, tyfus och andra sjukdomar delade patienterna erfarenheten att de flestas familjer hade förintats och att även deras hem har förvandlats till aska.
Organisationen UNRRA vände sig till Sverige och bad om hjälp att ta hand om patienter. 10 000 före detta lägerfångar, huvudsakligen från Bergen-Belsen skulle komma till Sverige för vård. De skulle transporteras med de s k Vita båtarna i skytteltrafik mellan Lübeck och ett antal svenska hamnar. Ett svensk sjukhus inrättades i Lübeck, därifrån transporterades patienterna till hamnen, som låg mitt i staden.  Fem svenska båtar målades vita med ett röd kors på sidorna. Bara en av båtarna, H.M. Prins Carl, som tillhörde den svenska marinen, var ett riktigt lasarettsfartyg. Övriga fyra båtar var lastfartyg, eller passagerarfartyg som snabbt byggdes om för det nya uppdraget. Före överfarten delades patienterna i dels liggande och dels sittande passagerare. Den egentliga anledningen till uppdelningen var om de behövde bäras på bår eller kunde ledas vid inlastningen.
Flera patienter, som fanns uppförda på listorna för överfart, dog timmarna innan avfärd. Flera dog under resan till Sverige. Av de drygt 600, som kom till Frihamnen i Stockholm, dog ett flertal på Epidemiska Sjukhuset bara dagarna efter ankomsten. Det första Förintelsens offer som begravdes i Sverige, var Vera Kremér. Hon dog fyra dagar efter ankomsten till Stockholm och begravdes vid Norra Judiska Begravningsplatsen. Begravningar av Förintelsens offer på denna plats blev många, särskilt under augusti 1945, då upp till fem personer om dagen begravdes.
Inom Judiska församlingen bestämdes då att ett nytt gravfält skulle iordningsställas. Även denna begravningsplats fylldes snabbt. De yngsta som begravdes var i 15-års åldern, och snittåldern på de som begravdes var sannolikt 25-30 år. 
Svenska Staten betalade för Förintelsens offers begravningar. Gravfält, liknade det i Stockholm, iordningställdes i de städer där det fanns beredskapssjukhus. Med åren har gravhällarna sjunkit djupt ned i marken och kännedomen om de Vita båtarna och Förintelsens offer - som finns begravda på svensk mark - har glömts.

Roman Wassermann Wroblewski, dåvarande docent med Karolinska Sjukhuset som arbetsplats, fick 1995 en fråga från en israelisk forskarkollega: 4044 - Frymeta Einhorn (Ajnhorn) står på den översta listan över dem som lämnade Lübeck den 11 juli 1945 med Svarta båten. Från Frihamnen i Stockholm transporterades hon med ambulansbuss till Sigtuna, där hon dog bara 3 veckor senare. Hon var en av de fyra av Förintelsens offer som begravdes på Norra begravningsplatsen den 8 augusti 1945. Hon blev bara 17 år gammal. Det tog Roman Wasserman Wroblewski ett antal dagar att hitta den nedgrävda, övervuxna gravhällen.
2018 deltog RWW i en begravning på Norra begravningsplatsen.  Efteråt sökte han ånyo efter Frymeta Einhorns gravsten. Den var försvunnen, helt övervuxen, och låg 10 cm under markytan.  Endast ett gravnummer indikerade graven. Det blev upptakten till ett omfattande eftersökningsarbete på området som omfattas av gravfälten K och J. Där återfanns ett hundratal, på samma sätt, övervuxna gravar. RWW tillsammans med konstnären Justyna Bamba började ett systematiskt arbete. Ibland kom andra medlemmar från Föreningen Förintelsens Minne och studenter från en judisk högskola i Stockholm.
Chefen för alla de fyra judiska begravningsplatserna i Stockholm, journalisten Anna Nachman, stödde varmt RWWs arbete. Hon medverkade vid uppvaktning av Stockholms stad och skrev ansökningar om medel för projektet. De skulle innehålla data om varje Förintelsens offer som begravts i Stockholm (och i andra städer). RWW upptäckte att det finns 6 tomma gravplatser bland Förintelseoffrens gravar. Han fick detta bekräftat av Anna Nachman. Siffran 6 har en djupt symbolisk koppling till Förintelsen. 6 miljoner judar mördades, det fanns 6 utrotningsläger - mördarfabriker. RWW såg framför sig det gröna fältet som besökande till begravningsplatsen bara gick förbi. I hans tankar växte bilden av 6 stycken stenar med samma mått på bottenplattan som de befintliga gravstenarna, och utplacerade mellan dessa gravar. Utformandet av stenarna stod konstnären Justyna Bamba för. 
Medel från Heckscherska stiftelsen, Judiska församlingen, familjen Nasiell och företaget Ateljé Bamba har möjliggjort skapandet av dagens Holocaust Monument vid Norra Begravningsplatsen. RWW anser att Monumentet och gravfälten bör utgöra en viktig del i Förintelseundervisningen. Många av offren begravda i Stockholm var i skolåldern 9-14 år när andra världskriget startade. På deras gravhällar står både födelse- och dödsdatum samt landet där de föddes. Polen, Ungern, Tjeckoslovakien, Rumänien, Tyskland, Österrike m.fl. Det ger en bekräftelse om denna hemska period och om att Förintelsen omfattade hela Europa.
Ceremonin den 6 oktober vid den Norra judiska begravningsplatsen startar klockan 10.00

Se även länken
http://jimbaotoday.blogspot.com/2019/09/rosh-hashana-5706-judiskt-nytt-ar-i.html
och på engelska
https://www.thelocal.se/20190127/how-stockholm-is-restoring-dignity-to-the neglected-graves-of-100-holocaust-victims