Friday, October 4, 2019

Konstnären Justyna Bamba, kvinnan bakom Förintelsemonumentet till minne av Överlevande från Bergen-Belsen. De som kom till Sverige med de Vita båtarna i juni-juli 1945, och som dog kort därefter. Historien bakom K 3308 och J 11.

Justyna Bamba vid J 11 graven - Sari Grunberger som var 11 år gammal när kriget bröt ut och 17 år när hon dog i Sverige. Saris gravhäll tillhörde de som var i det närmaste oläsbar.


Ceremonin och avtäckningen av Förintelsemonumentet till minne av Överlevande från Bergen-Belsen, som kom till Sverige med de Vita båtarna i juni-juli 1945, och som dog kort därefter, närmar sig. Ceremonin kommer att hållas vid Norra judiska begravningsplatsen den 6 oktober 2019 kl 10.00.

Förintelsemonumentet har långsamt vuxit under hösten och vintern 2018-2019. Mannen bakom
Förintelsemonumentet var Roman Wassermann Wroblewski, ordförande i Föreningen Förintelsens Minne. Kvinnan bakom Förintelsemonumentet var just Justyna Bamba.

Egentligen så har Monumentet börjat växa för 74 år sedan. Då kom de första gravstenar (betalda av Svenska staten).  De platta, liggande gravstenar har en direkt koppling till de 6 granitstenar med namnen på utrotningsläger. Många av de Förintelsens offer begravda i Sverige har passerat genom Auschwitz, Chelmno och Majdanek. Den gemensamma nämnaren är att deras familjer har förintats just i de 6 lägren. Under varje sten villar en siffra. En siffra som anger antalet av de mördade, deras släkt som kvävdes till döds i Förintelsefabrikernas gaskammare.

Justyna följde Romans kamp om att de 101 kvinnornas öden skulle komma, liksom deras gravstenar upp till ytan. Gravstenar fanns 10-15 cm under marknivån och enbart små svarta skyltar indikerade deras existens. Igen, inga namn, bara nummer. Nummer i koncentrationsläger. Nummer vid transporterna från Bergen-Belsen till Sverige. Nummer på sjukhusen i Sverige och så slutligen, gravnumret med oläsbara, under jorden gömma namn.

Konstnären Hanna Bankir brukar åka till "sina" gravar på Gotland. Där finns identiska gravhällar vid gravar av de judar som kom till Lärbro sjukhus och dog strax därefter. Även de kom dit med Vita båtar. Hanna brukar åka till Lärbro kyrka och uttala deras namn har jag berättat för Justyna. Här kan man inte avläsa något, svarade hon med sorg i blicken.

När rabbinen Ute Steyer skulle tillsammans med Chevra Kadisha skulle be vid graven av Vera Krémer som var den första som dog och begravdes i Stockholm kunde man inte hitta graven. Man fick ge sig på en upptäcksfärd med ett gravnummer - K 3308. Detta händelse blev för mycket för Justyna Bamba.

Jag berättade den långa historien om Vera Krémers korta liv samt att hennes dotter Julia överlevde Förintelsen och bor i Budapest. Så fort tjäle var borta tog jag fram stenen. Det var svårt att tyda skriften. Justyna Bamba gjorde ett fantastiskt ideellt arbete, en riktig mitzva.

Rabbinen Ute Steyer och medlemmar ur Chevra Kadisha vid Vera Krémers grav, osynlig, vid rabbinens vänstra fot.
Jag berättade den långa historien om Vera Krémers korta liv samt att hennes dotter Julia överlevde Förintelsen och bor i Budapest. Så fort tjäle var borta tog jag fram stenen. Det var svårt att tyda skriften. Justyna Bamba gjorde ett fantastiskt ideellt arbete, ett riktigt mitzva.


Justyna tog hand om en annan gravhäll från J-fältet. Gravhällen gick inte alla att avläsa. Den tillhörde 17 åriga Sari Grunberger född i Rumänien. Justyna gjorde först ett avtryck och med hjälp av det kunde hon få gravhällen i ett läsbart skick. Justynas firma Ateljé J. Bamba har på flera olika sätt bidragit att projektet kunde genomforas. Stort tack till Heckschers styrelse som i motsats till andra, bl.a. Stockholms Stad och Chevra Kadisha styrelse inte förkastade projektet!

Justyna tog hand om en annan gravhäll från J-fältet. Gravhällen gick inte alla att avläsa. Den tillhörde 17 åriga Sari Grunberger född i Rumänien. Justyna gjorde först ett avtryck och med hjälp av det kunde hon få gravhällen i ett läsbart skick. Gravhällen är avbildad på den värsta bilden.

Julafton 2018 på Kungsholmen.


Juldagen 2018. Norra Judiska Begravningsplatsen. Roman Wassermann Wroblewski och Justyna Bamba som tillsammans med andra medlemmar ur Föreningen Förintelsens Minne, Hanna och Alek gjorde denna provinstallation.
September 2019. Montering av de första stenarna. Tack till familjen Nasiell för att Ni har bekostat gjutningen av de 6 socklar som de 400 kg tunga stenar vilar på.

Epilog: Chevra Kadisha och Judiska Församlingen i Stockholm har fortsättningsvis inte bidragit på något sätt till Monumentet. Detta trots att jag har överallt försöka skriva att JF är en samarbetspartner....