Saturday, October 17, 2020

Förintelsens logistik - Warszawa Gettot - November 1939 markeras ett område i Warszawa med skyltar "Karantänområde med risk för spridning av epidemi" - Oktober 1940 färdigbyggs muren - Oktober 1943 avslutar dödslägret Treblinka sin verksamhet

Redan i november 1939, endast en dryg månad efter nazisternas intåg i staden, markeras med skyltar de judiska kvarteren och ett antal kvarter runt dem som ”Karantänområde med risk för spridning av epidemi” (tyska: Seuchensperrgebiet). 


I oktober 1940 offentliggjorde den tyske distriktschefen Ludwig Fischer att ett getto skulle inrättas Warszawa. Gränser för gettot presenterades i de polska tidningarna. Gettot var nu ett faktum, omgärdat av taggtråd, plank och murar som började byggas i början av 1940, med ett fåtal in- och utgångar, vaktade av polsk och judisk polis och tysk militär.


Nowolipkigatan i Warszawa. Det var här som det trycktes Korczaks tidning Maly Przegląd. Gettomuren byggdes vid Nowolipki nr. 1.  Maly Przeglad låg vid nr. 7.


Nowolipki 7. Warszawas Gettot. Hungriga barn framför en konditori utan färska varor.


Gettot i Warszawa var omgärdat av taggtråd, plank och murar med ett fåtal in- och utgångar, vaktade av polsk och judisk polis och tysk militär. Här korsning av Zelazna och Chlodnagatan.


I oktober 1940 offentliggjorde den tyske distriktschefen Ludwig Fischer att ett getto skulle inrättas Warszawa. Gränser för gettot presenterades i de polska tidningarna. Gettot var nu ett faktum, omgärdat av taggtråd, plank och murar som började byggas i början av 1940, med ett fåtal in- och utgångar, vaktade av polis och militär.

Redan i november 1939, endast en dryg månad efter nazisternas intåg i staden, markeras med skyltar de judiska kvarteren och ett antal kvarter runt dem som ”Karantänområde med risk för spridning av epidemi” (tyska: Seuchensperrgebiet). 

Janusz Korczaks barnhem Dom Sierot tvingades att lämna Krochmalnagatan 92 och flytta i en skollokal på Chlodna 33 gatan.

Getto området var mycket mindre än det ursprungliga ”karantänområdet” och under de tre år gettot existerade ändrades dess gränser flera gånger.

I oktober 1943 avslutade dödslägret Treblinka sin verksamhet. Över 900 000 judar mördades där. En tredje del av de var judar från Warszawas Gettot.