Wednesday, October 14, 2020

SOBIBOR upprorets minnesdag. Förintelsemonumentet i Stockholm som Judiska församlingen nyligen skändade hade 6 minnesstenar som markerade platsen där Förintelsens offer ligger begravda. Bland de 6 stenarna som skändades fanns en med namnet SOBIBOR.




Förintelsemonumentet i Stockholm som Judiska församlingen nyligen skändade hade 6 minnesstenar som markerade platsen där Förintelsens offer ligger begravda. Bland de 6 stenarna som skändades fanns en minnessten med namnet SOBIBOR. Sobibor var ett av de 3 ökända utrotningsläger vilka inrättades år 1941–1942 inom ramen för Operation Reinhard och var bara i drift under cirka ett och ett halvt år. Målet för Operation Reinhard var att utrota alla judar i Generalguvernementet, det tyskockuperade området i sydöstra Polen.

Idag den 14 oktober skall jag gå till platsen där Sobibor minnesstenen fanns för att lägga en vit sten. Varför idag? Den 14 oktober 1943 har ett uppror ägt rum i lägret. Den judisk-sovjetiska krigsfången Alexander Pechersky män lyckades slå ihjäl elva SS-män i smyg. Grundtanken var att försöka döda samtliga vakter och gå ut genom huvudgrindarna. 

Beslutet om upproret och flykten fattades när drygt ett par hundra överlevande fångar från Bełżec-lägret kom Sobibor. Bełżec* var det första utrotningslägret i Generalguvernementet och minst 600 000 judar och cirka 15 000 romer mördades där. De som kom från 
Bełżec berättade att mördandet i Bełżec upphörde i slutet av december 1942 och att sedan början av 1943 försökte man utradera spåren av lägret. Man lät en grupp återstående gräva upp liken efter de mördade och bränna dessa på stora bål. Därefter sädes de överlevande till Sobibor. Platsen där Bełżec hade legat gjordes om till en lantgård. Varför stoppades mördandet i Bełżec? Det enkla svaret är att man har mördat de flesta judar i Lvovområdet och Kraków-distriktet så hade de flesta av judarna i Generalguvernementet mördats. Det fanns inte flera att mörda i industriell skala.

Tillbaka till upproret i Sobibor. Tyvärr, så upptäcktes det på tidigt stadium och fångarna efter att ha klippt tagtråd stängsel fick fly hals över huvud ut genom de omkringliggande minfälten. Samtidigt så har de beskjutits från en av vakttornen. Av de 600 flyende fångar klarade sig ca. 300 levande ut i skogen och 50-70 överlevde kriget, bland dem återfanns ledaren, Pechersky som efter flykten fortsatte slåss med partisanerna till krigsslutet.

En av Alexander Pecharskys män i Röda Armén hette Siemion Rosenfeld. Efter upproret lyckades han åter att ansluta sig till Röda Armén. Han kämpade mot nazisterna hela vägen till Berlin. I maj 1945 skrev han på muren av Rikskansliet i Berlin - SOBIBOR. Siemion Rosenfeld dog förra året i Israel (96 år gammal).


Massakern av Holocaust minnesmonumentet 6 stenar - 6 miljoner utförd av Judiska församlingen i Stockholm (ordförande Aron Verständig). Skändningen utfördes på 75 årsdagen. En överlevande från Krakow saknade Bełżec stenen (BELZEC) och sa det var en symbolisk grav för de som mördades från Krakowgettot. Platsen där de 6 minnesstenar stod har jämnats med marken och bara 6 svarta rutor vittnar om Judiska församlingens framfart och den skamliga skändningen på 75 årsdagen av Vita båtarnas ankomst.  

*Redan under februari 1942 skickades flera grupper av judar till Bełżec för att gaskamrarna skulle testas och i mars 1942 började Bełżec officiellt att fungera som förintelseläger. Under maj månad sändes tusentals judar från Krakow till Bełżec.