Saturday, November 14, 2020

Vi lever! - Överlevande från Förintelsen som kom till Sverige med Vita bussar, Vita båtar och Vita tåg meddelar.

Många meddelade inte! De hade ingen att meddela. De visste att hela deras släkt mördades under Förintelsen. Den släkten som fanns kvar var de som emigrerade för kriget till Eretz Israel, USA, Kanada och Sydamerika.

Sammanhållningen bland de överlevande som kom till Sverige vid krigslutet var stor. En stor familj med bara bröder och systrar bildades. De flesta var i 16-30 år gamla.

Det var många organisationer som var involverade i sökningarna efter familjerna till de som kom till Sverige vid krigslutet: World Jewish Congress, UNRRA, JOINT, Röda korset (som tog betalt för varje sökning), Föreningen Polska Judar, Mosaiska församlingen, Statens Utlänningskommission och där Swedish National Tracing Bureau samt ambassader och legationer.

Föreningen Polska Judar i Sverige tycks ha varit mycket aktiv att samla och vidarebefordra informationen om Förintelsens överlevande. Här är en lista från den 25 maj 1945 och omfattar de som kom till Sverige med Vita bussar och Vita tåg. Flera av de på listan har i januari 1947 lämnat Sverige med Aliyah Beth båt som kom två månader senare till Haifa. Av de som lämnade Sverige för att bygga Eretz Israel var merparten kvinnor och män från Polen.

TELEGRAM. De första livstecknen från de som överlevde Förintelsen och kom till Sverige till familjerna i Eretz Israel - Juni 1945. Tack JOINT


Ett brev från den Judiska Kommittén i Lodz daterat 1947 adresserat till Föreningen  Polska judar i Sverige.



Föreningen Polska Judar i Sverige tycks ha varit mycket aktiv att samla och vidarebefordra informationen om Förintelsens överlevande. Här är en lista från den 25 maj 1945 och omfattar de som kom till Sverige med Vita bussar och Vita tåg. Flera av de på listan har i januari 1947 lämnat Sverige med Aliyah Beth båt som kom två månader senare till Haifa.




 
Det var många organisationer som var involverade i sökningarna efter familjerna till de som kom till Sverige vid krigslutet: World Jewish Congress, UNRRA, JOINT, Röda korset (som tog betalt för varje sökning), Föreningen Polska Judar, Mosaiska församlingen samt ambassader och legationer.


Det var många organisationer som var involverade i sökningarna efter familjerna till de som kom till Sverige vid krigslutet: World Jewish Congress, UNRRA, JOINT, Röda korset (som tog betalt för varje sökning), Föreningen Polska Judar, Mosaiska församlingen samt ambassader och legationer. 90% av namn på ovanstående lista var judiska.

Om namnen i den polska listan. Alla handlar om polska medborgare som kom med UNRRA Vita båtar och omfattar 2 404 kvinnor och 2 071 män. Lite svårt att tänka att männen kom med UNRRAs Vita båtar. Det fanns dock andra fartyg som anlöpte Malmöhamn under den tiden. Troligen kom en del med spökskeppet S/S Homburg som kom till Malmö den 11 maj 1945.


Många föräldralösa barn och ungdomar som kom till Sverige vid krigslutet lämnade Sverige under 1947-1949 och adopterades över hela världen. Här är delar av en lista på 155 namn som lämnade Sverige för Frankriket.