Friday, November 13, 2020

Vita lögner för att komma på rätt Vit båt i Lübeck år 1945.



Tre systrar Kalkopf blev vänner med den flera år äldre Lola Amsterdam Pemper. När vänskapen startade vet man inte. Det säkra är att alla fyra befriades den 15 april 1945 i Bergen-Belsen. De tycks ha serverat en Vit lögn när de skulle skiljas före av färden från Bergen-Belsen och Lübeck till Sverige. Lola fick ett  inresenummer 
1975  i Lübeck. Hon kom således till Swedish Transit Hospital före systrarna Kalkopf som registrerades med 3002, 3003 och 3004. Systrarna var nog i bättre skick än Lola så för att inte skiljas och för att resa till samma ställe med samma båt skrev de på sina DP-2 kort att de var systrar... Detta trots att det var helt klart att de hade olika föräldrar. Personalen vid inskrivningsenheten i den stora gymnastiksalen spelade med, de fick åka med samma båt.

Det som Lola Amsterdam (f. Pemper) troligen inte visste då var att i samma läger fanns två av hennes svägerskor Hertha och Gisela. Hertha Gruber eller A 21646. Det var nämligen det numret som hon hade intatuerat på huden av sin vänstra kritvita underarm. Det var Herthas Auschwitznumer. Gisela hade också ett Auschwitznummer, hon är begraven i en massgrav i Bergen-Belsen.

Hertha var 27 år när hon kom till Karlstad från Bergen-Belsen svårt sjuk i tbc och kraftigt underviktig, hon vägde endast 28 kg. Hertha och hennes familj bodde i den polska staden Bielsko-Biala känd för sin textilindustri.

Hertha var den enda överlevande av sin familj, mamma, pappa och tre av syskon dog. Hertha och hennes familj stängdes år 1940 i Krakows getto vars delar blev senare i koncentrationslägret Plaszow. I Plaszów kunde hon skrivas in på Schindlers lista men det skulle innebära att hon skulle skiljas ifrån sin syster Gisela. Från Plaszów-lägret fördes hela familjen år 1944 till Auschwitz. Det var nog där som hon såg för sista gången sina föräldrar Maurycy (Moritz) och Amalia (Maria) Gruber. I årsskiftet 1944-1945 fördes Hertha, hennes syster och tusentals andra delvis till fots på de s. k. dödsmarscherna till läger inne i Tyskland. Slutligen hamnade systrarna Hertha och Gisela i Bergen-Belsen. Gisela blev sjuk i Bergen-Belsen och dog i Herthas armar bara 2 veckor före befrielsen av Bergen-Belsen den 15 april 1945. Hertha flyttades till fältsjukhuset i Bergen-Belsen och därefter till transitsjukhuset i Lübeck. Från Lübeck avreste Hertha den 18 juli 1945 med Vita båten M/S Rönnskär till Malmö och därifrån med ambulanståget till sjukhuset i Karlstad. När Hertha och Lola träffades på nya är okänt för mig. Båda träffades säkert senare i USA.



Hertha var 27 år när hon kom med Vita båten Rönnskär till Malmö och därefter med tåget till Karlstad. I Bergen-Belsen svårt sjuk i tbc och kraftigt underviktig, hon vägde endast 28 kg. Hennes syster Gisela dog i hennes armar i Bergen-Belsen strax före lägret befriades.


29 juni 1939 - två månader innan kriget bröt ut. Familjefoto från bröllopet av Gisela Gruber och Alfred Pemper (i mitten). Lola Amsterdam och hennes man står ytterst till höger och Hertha Gruber Spier ytterst till vänster. Gisela Gruber Pemper (f.1911) och hennes man Alfred står i mitten av den kluvna bilden. I sista raden står Giselas och Herthas föräldrar Moritz och Amalia Gruber som mördades i Auschwitz. Det är möjligt att Lola Amsterdam liksom Gisela och Hertha visste inte om varandra när i Bergen Belsen. Bredvid Hertha Gruber som andra från vänster står Lola Amsterdams syster Celina Pemper Hirsz som mördades i Treblinka. Giselas man Alfred Pemper gifte om sig igen med en annan överlevande, Franka och fick en son som har liksom tusentals andra barn födda i ett DP-läger som födelseort Belsen, se nedan. Därefter lämnade de Europa för USA.



Lola Amsterdam (f. Pemper) i framsättet och hennes syster Celina Pemper Hirsz i solglasögon back- Lolas man Zygmunt Amsterdam (längst bak) överlevde också Förintelsen. Båda bosatte sig i USA, lång bort från Europa!


Lola Amsterdam (f. Pemper) kom till Sverige med Vita båten M/S Kronprinsessan Ingrid.


Hon hette Lola Amsterdam (Pemper) 

 och var född August 05, 1906 
Krakow, Poland
Death:1975 (68-69) 
Cleveland, Ohio, United States

Immediate Family:

Daughter of Samuel Pemper and Chaje Helena Pemper f. Goldberger.
Wife of Zygmunt (Zallel) Amsterdam 
Mother of Waldemar (Wolf) Amsterdam 
Sister of Celina Pemper HirszRoman Pemperand Alfred Pemper/Fred Pepper 
Half sister of Paulina Pola HerzogAdela Pemper and Josef Pemper