Wednesday, January 20, 2021

Den röda kampfisken - Judiska församlingens nya Vitbok börjar ta form - När tar man upp Minnet av Förintelsen ur malpåsen?

 


Den röda kampfisken representerar nog de styrande i Judiska församlingen. Två av Judiska församlingens senaste Generalsekreterare Lomfors och Reichel har blivit myndighetschefer hos Staten (lön 85-89,000:- då) liksom ordförande Aron Verständig som även han arbetar för Staten. En tillfällighet x 3. Nej, för flera tidigare JF anställda har deras anställning där betytt ett stort hopp i karriären och inte minst i löneutvecklingen tack vare Staten. Inte bara nu men flera decennier tillbaka. Tyvärr, så ser inte den aggressiva röda fisken att det finns en glasskiva framför fisken näsa och trots att den röda fiskens näsa är redan tillplattad så fortsätter den röda fisken men sina attacker. Den blåa fisken står stilla och dennes lugn och fast position gör att tröskelvärdet för vad den röda fisken tål sänks ytterligare. Trots att näsan är redan öm och tillplattad av glasskivan så kastar sig den röda fisken mot andra oskyldiga föremål i närheten. Nu dyker den röda fisken ner och börjar rycka upp stenar och växter. En vansinnig och okontrollerad handling. En handling utlöst av åsynen av den blåa fisken.

För 6 månader sedan, den 19 juli 2020, skändade Judiska församlingen i Stockholm Förintelsemonumentet "6 stenar - 6 miljoner". Föreningen Förintelsens Minne har i ett officiellt brev tillfrågat JFs ledning Varför, men fram tills idag har vi inte fått något svar. Vi sökte svaret hos beteendevetare och psykiatrer och de svaren vi fick är så nedlåtande att jag citerar bara ett: "De är sådana". 
Fortsättningsvis förklarar det väldigt lite. Naturligtvis så tillhör marken där de 6 minnesstenar stod - Förintelsemonumentet JF. Monumentet "6 stenar - 6 miljoner" var skapad genom medel, 70,000 kr som Judiska församlingen har för just det monumentet, sökt och erhållit bidrag från Heckscherska stiftelsen.
Att Föreningen Förintelsens Minne har stått för idéen och det praktiska genomförandet (en kostnad på 250 000 kr) var nog JFs stora problem. JF markerade det genom att inte komma till avtäckningen och utöva påtryckningar på rabbinen att inte heller delta i ceremonin (dokumentation på det finns i Föreningen Förintelsens Minne arkiv).
Resten är bara historia.
På 75 årsdagen av Vita Båtarnas ankomst med de utmärglade Bergen-Belsen fångarna beordrade JF (Aron Verständig och Ichak Reichel) bortforsling av de 6 tunga minnesstenarna. 
Stenarna med namn:
 AUSCHWITZ, TREBLINKA, MAJDANEK, CHELMNO, BELZEC och SOBIBOR. 
Kanske de klingade namnen var främmande? Namnen var dock direkt kopplade till de 6 platser där de begravdas syskon och föräldrar mördades och det totala antalet judar som mördades. "De är sådana"!
Kanske var JFs problem att avtäckningen ägde rum bara bland judar, bland de flera överlevande och deras barn. Inga utomstående, inga kungligheter eller politiker som Verständig älskar att umgås med!

Överslagshandling Den beskrivningen som jag föll för (inte diagnos) heter överslagshandling och visualiseras ovan. Två kampfiskar i ett akvarium. Mellan de en glasskiva. De attackerar upprepade gånger varandra, egentligen bara en, den röda medan den blåa bara står och stirrar. Plötsligt efter ett antal attacker mot den blåa så dyker den röda hotfulla hanen mot botten och börjar riva upp stenar. Enligt Wikipedia är en överslagshandling ett beteende som bryter fram när en individ befinner sig i konflikt mellan att utföra två eller flera handlingar. Inom psykologin är däremot en överslagshandling en omedveten försvarsmekanism där sinnet omdirigerar affekter från ett objekt som upplevs som farligt eller oacceptabelt till ett annat föremål som upplevs som säkert eller godtagbart. Stenar på akvariebotten som den röda fisken river upp har naturligtvis inget att göra med de minnesstenar som mitt i pandemin har rivits upp av Judiska församlingen. Eller?