Tuesday, January 19, 2021

För 6 månader sedan, den 19 juli 2020, skändade Judiska församlingen i Stockholm Förintelsemonumentet "6 stenar - 6 miljoner". Jewish Congregation action of desecrating of Holocaust Monument in Stockholm - 6 months.

Prof. Halina Neujahr som kom till Sverige med Vita båtar vägde bara 28 kg. Vikten efter att ha innan dess vårdats i 75 dagar på ett fältsjukhus i Bergen-Belsen. Hon tillhörde den skaran av överlevande som som klarade sig. Det var hennes medsystrar som blev Förintelsens offer och ligger begravda över hela Sverige, bl.a. på Norra judiska begravningsplatsen i Stockholm. Halina gick ut ur Judiska församlingen pga deras agerande i flera frågor, bl.a. i samband med Namnmonumentet vid Stora Synagogan.


För 6 månader sedan, den 19 juli 2020, skändade Judiska församlingen i Stockholm Förintelsemonumentet "6 stenar - 6 miljoner". Föreningen Förintelsens Minne har i ett officiellt brev tillfrågat JFs ledning Varför, men fram tills idag har vi inte fått något svar. Vi sökte svaret hos beteendevetare och psykiatrer och de svaren vi fick är så nedlåtande att jag citerar bara ett: "De är sådana". 

Fortsättningsvis förklarar det väldigt lite. Naturligtvis så tillhör marken där de 6 minnesstenar stod JF. Monumentet "6 stenar - 6 miljoner" var skapad genom medel, 70,000 kr som Judiska församlingen har för just det monumentet, sökt och erhållit från Heckscherska stiftelsen.
Att Föreningen Förintelsens Minne har stått för idéen och det praktiska genomförandet var nog JFs stora problem. JF markerade det genom att inte komma till avtäckningen och utöva påtryckningar på rabbinen att inte heller delta i ceremonin.

Resten är bara historia.

På 75 årsdagen av Vita Båtarnas ankomst med de utmärglade Bergen-Belsen fångarna beordrade JF bortforsling av de 6 tunga minnesstenarna. Stenarna med namn AUSCHWITZ, TREBLINKA, MAJDANEK, CHELMNO, BELZEC och SOBIBOR. Kanske klingade namnen främmande? Namnen var dock direkt kopplade till de 6 platser där de begravdas syskon och föräldrar mördades och det totala antalet judar som mördades. "De är sådana"!

Kanske var JFs problem att avtäckningen ägde rum bara bland judar, bland de flera överlevande och deras barn. Inga kungligheter eller politiker!

Vi inom Föreningen Förintelsens Minne - FMM ville minnas, ville hedra. Inte få poäng hos politiker eller umgås med släkten Bernadotte!

Stenarna är borta. De finns inte synliga vare sig på Södra eller Norra judiska begravningsplatsen. Finns de på landet hos de ansvariga i Judiska församlingen? 6 granitblock som skulle markera att J-fältet var inte en gräsmatta, ett reservfält men att i det höga oklippta gräset fanns ett 80-tal Förintelsens överlevande som blev Förintelsens offer när de dog i Sverige. Detta hände under flera månader, bl.a. just i januari 1946 för 75 år sedan.

Förra året tillförde vi inom FFM till varje grav av Förintelsens offer begravda i Stockholm lite jord från Israel. Det var dit de flesta överlevande från Bergen-Belsen och Ravensbrück ville komma till. Jag hoppas att JF inte bortforslade den jorden!

De ledande personer inom JF då skändningen ägde rum var hr. Aron Verständig och Isak Reichel.

Den 16 januari för 75 år sedan dog Sari Grünberger, bara 18 år gammal. Föreningen Förintelsens Minne har grävt upp Saris gravhäll som fanns 15 cm under markytan och var helt oläslig. Saris föräldrar och tre systrar 21, 24, 26 år gamla mördades under Förintelsen i de dödsläger som de 6 minnesstenarna markerade. Föreningen Förintelsens minne renoverade Saris sten (10,000 kr).