Saturday, April 10, 2021

Rhodos, Korfu, Tsatziki och Förintelsen

Urklipp ur WJC förteckning  
Listan från UNRRA



Från Rhodos Warnon Varnon Laura.


Från Rhodos



Fånge-kort av de manliga representanter av familjen Varnon. Man kan lätt avläsa deras öden trots att koncentrationsläger namn står som förkortningar. Deras första läger var, liksom Lauras KL: Au - Auschwitz.


Rhodos tillhörde mina favoritresmål. En gång i början av sjutiotalet semestrade jag där med min blivande fru. Vi åt på en grekisk restaurang i Rhodos Gamla stan. Ägaren till stället hörde att vi pratade polska och jag hade en Haj bokstav och min festmö en Davidstjärna hängande runt halsen. Vi började tala om den mörka tiden utan att behöva deklarera vem vi var. Mannen överlevde Förintelsen, en av de få från Rhodos. 1673 judar från Rhodos deporterades till koncentrations- och dödslägren såsom Treblinka och Auschwitz. Grekiska judar skickades bl.a. från Auschwitz 1944 för att sortera skrot och rengöra tegel i det som återstod av Warszawas Ghetto efter upproret i april 1943. En del av de befriades under Warszawa upproret i augusti 1944.

Tack vare den judiska mannen fick vi besöka synagogan Kahal Shalom, Greklands äldsta bevarade synagoga, byggd på 1570-talet av sefardiska judar som flydde hit från Spanien. Där finns en lista på de judiska Rhodos familjer som deporterades till Auschwitz. Av 1673 deporterade överlevde endast 151.

En månad innan Rhodos-deportationen ägde rum, den 9 juni 1944 deporterades 1795 Korfu-judar av den grekiska polisen(!). Få lyckades fly till byarna och gömdes där av vänner. Korfu-judarna samlades först på stadstorget och stängdes i en fästning som kallades "Ferrario". Från fästningen, mitt på natten deporterades de i små båtar och flottar till Aten.  Där internerades de i stadens fängelse, Haidari. 

Tillsammans med judar från andra platser i Grekland, såsom Rhodos, placerades alla judar i hamnstaden Pireus i boskapsvagnar i ett tåg till utrotningslägret Auschwitz-Birkenau. I Auschwitz, vid ankomsten har två tredjedelar av dem, män, kvinnor och barn, skickats omedelbart till gaskamrarna. Där såg Laura Varnon för sista gången sin mor och mormor. Få, nästan endast unga, överlevde Auschwitz och dödsmarscherna till andra läger, huvudsakligen Dachau.  Laura Varnon valdes ut i november 1944  till en sådan transport och marsch medan hennes syster blev kvar i sjukstugan i Auschwitz.  Hennes båda bröder sändes till läger i Österriket. Vid krigslutet fördes de vidare från Dachau till Bergen-Belsen. Laura Vernon, Codron Lora, Hasson Elsa, Surmani Sara från Rhodos och Mustaki Ester från Korfu befriades den 15 april i Bergen-Belsen och kom till Sverige med Vita Båtar.
Laura Vernon berättade att hon var hela tiden efter att träffa någon bekant från Rhodos men alla kvinnors ansikten såg likadana ut efter många månader av undernäring.  Hon sökte särskilt sin mammas familj Cohen, Hasson och så Vernon.
Laura Varnon blev patient på Lasarettet i Lund. Därefter kom hon till lägret Kummelnäs på Värmdö. Laura lämnade Sverige för Italien där hennes bröder och farbror tog sig till efter kriget. I Italien fick hon veta att hennes syster, Stella överlevde Auschwitz of fanns i Norra Italien. Alla fyra och deras farbror flyttade till släktingen i Kongo.

Mustaki Ester från Korfu kom till Stockholm den 1 juli 1945 med UNRRAs Vita Båt S/S Kastelholm.



Mustaki Ester Läkarkort från beredskapssjukhuset i Sigtuna. Hon skriver med all säkerhet att föräldrarna är döda och syskonen är borta. 


I Sverige kände de sig rätt så ensamma de de flesta överlevande var från Polen, Ungern eller Rumänien och det var dem språk och jiddish som huvudsakligen användes.







Vad hände med de italienska/grekiska judarna som kom till Sverige med UNNRAs Vita båtar? Precis som alla andra så namnade de på beredskapssjukhusen, därefter de flesta sökte sig tillbaka till kontinenten för att söka efter sina. Laura Varnon åkte tillbaka och fann sina bröder vid liv. Alla tre åkte därefter till deras farbror till den belgiska Kongo.
Lauras vännina, Kodron Lora gifte sig i Sverige med en polsk jude, också en överlevande och bodde/bor i Stockholm.

Laura Varnon åkte tillbaka till kontinenten och fann sina bröder vid liv. Alla tre åkte därefter till deras farbror till den belgiska Kongo. Här är Lauras brors ansökan om att få hjälp. Man kan längst ner avläsa tidsaxeln från tillfångatagandet på Rhodos, genom Auschwitz och ett antal läger till befrielsen.

Rhodos tillhör ögruppen Dodekaneserna som erövrades från turkarna av italienarna 1912. Med den italienska fascismen kom raslagarna redan 1938 och de judiska barnen fick inte gå i den italienska skolan. men det var först när de tyska styrkorna anlände 1943 och 23 juli så påbörjades deportationen.

http://www.sephardicstudies.org/keridorhodeslis.html


Melo Abram deporterades i April 1944 from Thessaloniki till Auschwitz tillsammans med sin fru Leonora och troligen 5 barn. Jag hittade inte Leonora i Auschwitzregistret vilket kan innebära att hos gasades vid ankomsten och blev aldrig registrerad. Abram Melo befriades i Bergen-Belsen och kom till Sverige med en av de första Vita Båtarna. Han vårdades på beredskapssjukhuset i Uddevalla.



Man kanske bör nämna staden på fastlandet Thessaloniki som vid andra världskrigets utbrott var Greklands näst största stad och hade en judisk befolkning på ca 50 000 vilket motsvarade ca 70% av det totala antalet judar i Grekland. Deportationerna av Thessaloniki-judar pågick i 6 månader med början i mars 1943. 19 tåg med boskapsvagnar skickades österut. De flesta till dödslägret Auschwitz. Drygt 150 av de 46 000 deporterade judar överlevde Förintelsen. 2 800 Thessaloniki judar skickades i slutet av mars 1943 till dödslägret Treblinka där min släkt från Warszawa mördades under sommaren 1942. Ingen av de Thesalonikijudar överlevde. Vid en annan transport i slutet av mars kom 4 215 judar från Trakien, den delen av Grekland som annekterades av Bulgarien.  7 144 judar kom från Makedonien - igen ett område som annekterades av Bulgarien. Det är viktigt att ta upp de transporter då man brukar tala om att Bulgarien räddade sina judar. Bulgarien anslöt sig tidigt till axelmakterna. Så småningom begärde Tyskland 20 000 judar skulle deporteras. Det var bulgariska soldater som samlade judar och skickade deportationstågen (boskapsvagnarna) från Makedonien och Trakien. Däremot judar från huvudstaden Sofia skickades till bulgariska arbetsläger och på det sättet undgick Förintelsen.
En del av grekiska judar som kom till Auschwitz fördes vidare till Warszawa. Där skulle de arbeta i ruinerna av det som återstod av Warszawas Ghetto som nästan jämnades med marken 1943. Ed del befriades under Warszawa Upproret i Augusti 1944.

Direkt efter kriget anordnades ett barnhem Esther i staden Kifissia strax utanför Athen. 204 barn sändes därifrån med ett brittiskt krigsfartyg till Haifa. Alla hade giltiga certifikat. Därefter har man försökt skicka Förintelsens överlevande, många barn med Aliah Beth fartyg. 1 259 grekiska judar försökte ta sig med Aliyah Beth  fartyg till Eretz Israel. Bara ett, Gabriella har lyckats att sätta iland 40 överlevande utan att upptäckas av britter.


Greek family names that appear in the Holocaust archives: Akkos, Alchavas, Amar, Aron, Asias, Asser, Bakolas, Balestra, Baruch, Ben Giat, Besso, Cavaliero, Chaim, Dalmedigos, Dentes, Ftan, Elias, Eliezer, Eskapas, Ferro, Fortes, Ganis, Gerson, Gikas, Israel, Johanna, Koen, Kolonimos, Konstantinis, Koulias, Lemous, Leoncini, Levi, Matathias, Matsas, Minervo, Mizan, Mordos, Moustaki, Nachon, Nechamas, Negrin, Osmos, Ovadiah, Perez, Pitson, Politis, Raphael, Sardas, Sasen, Serneine, Sinigalli, Soussis, Tsesana, Varon, Vellelis, Vivante, Vital and Vitali. A plaque will be placed at the base of the monument with the family names of those lost.