Tuesday, February 28, 2023

Charsznica och Chodówka skogen - Vita båtar berättar om Förintelsen.



Idag. har Swedish Holocaust Memorial Association - SHMA (Föreningen Förintelsens Minne) tilldelat en titel Distinguished member till ett tiotal Överlevande som bor i Israel och har vid krigets slut kommit till Sverige.

En av de är Bella - Bela Rozenberg som jag träffade förra året under min forskningsresa i Israel. Bela är född i Charsznica. Hon var 8 år gammal när andra världskriget bröt ut.

Då jag har aldrig hört namnet på hennes födelseort Charsznica, förr försökte jag ta reda på var den låg och vad som hände där under Förintelsen.
Charasznica ligger  norr om Krakow i Polen. 
År 1942 sköt militärpoliser 70 judar från Charsznica i Chodówka skogen kallad även för "Chowki"-skogen.  Liken begravdes på avrättningsplatsen. Därefter sköt gendarmerna där omkring 600 människor judar från Żarnowiec, Wolbrom, Działoszyce, Skalmierzyce och Charsznica. "Chowki"-skogen blev också en plats dit liken av judar som sköts längs vägarna fördes och begravdes.
År 1942 sköt militärpoliser 70 judar från Charsznica (se platsen i vänstra övre hörnan) i Chodówka skogen kallad även för "Chowki"-skogen, (längst ner till höger). Liken begravdes på avrättningsplatsen.