Thursday, December 19, 2019

Dödsmarscher - Judiska Församlingen i Stockholm - Nu vänder sig församlingens styrelse mot de avlidna Förintelsens överlevande



Det var exakt för 75 år sedan som evakueringen av koncentrationslägren pågick. Evakueringen började redan under hösten 1944. Himmler beordrade då att fångarna skulle evakueras västerut, mot Tysklands inre. De flesta evakueringarna skedde med tåg och till fots.

Vid årsskiftet 1944/1945 drev SS ut hundratusentals lägerfångar på dygnslånga dödsmarscher till fots över hela Tyska Riket. Det var en vardaglig syn i det undergående Tredje riket: utmärglade gestalter släpade sig fram genom snön, klädda i randiga fångdräkter och trätofflor, bevakade av soldater som sköt dem som inte orkade vidare eller försökte fly. Kraftlösa och sjuka fångar lämnades kvar eller dödades, de övriga fördes till läger längre bort från fronten. Allt under den iskalla vintern 1944/45, för 75 år sedan.

66 000 fångar evakueras från koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau. Deras mål var att nå Bergen-Belsen lägret. Av en grupp om 3 000 fångar som lämnade Auschwitz-Birkenau den 18 januari 1945 kom två månader senare endast 280 personer fram till sin destination 500 kilometer bort.

Många av de tonåringar och unga kvinnor begravda i Stockholm - Förintelsens offer kom till Sverige under sommaren 1945 och dog strax därefter. Min forskning visade att många av de kom just från Bergen-Belsen och har tidigare varit Auschwitz-Birkenau. I deras berättelser nedtecknade i deras svenska sjukjournaler finns dödsmarscher och evakueringen klart beskrivna.

För ett år sedan har jag uppmärksammat att ett helt gravfält där Förintelsensoffren ligger begravda i Stockholm har misskötts kolossalt. Gravhällar i sten låg nedgrävda i marken. Bara små luckor syntes i gräset. Jag och min sambo började gräva upp de, ett ideellt arbete. Vi lyckades entusiasmera tjänstemän vid Judiska Församlingen. Vårt mål var att till 75-årsdagen av dödsmarscherna från Auschwitz-Birkenau, den 18 januari skulle gravstenar komma upp till ytan och med tanke att det rör sig om ett helt gravkvarter så skulle den ödeplatsen, en hel kvarter. uppmärksammas med 6 höga minnesstenar. 

Trots att jag är stark och kraftig visste jag att jag skulle inte orka att utföra hela arbetet. Medel söktes från Stockholms stad, Heckschers stiftelse, Riksantikvarieämbetet, m.fl. och privata aktörer.
Heckschers stiftelse svarade först på en ansökan från Judiska församlingen och tillförde Judiska Församlingens konto en summa på 75 000 kronor. Detta för att snarast möjligt kunna framställa de 6 minnesstenar. Minnesstenar i grå granit med namnen på dödslägren på en av ytorna. 6 stenar, antalet, uppmärksammar även de 6 000 000 judar som mördades under Förintelsen.

Minnesstenar avtäcktes vid en ceremoni den 6 oktober 2019, se bilderna nedan.

Igår släppte Judiska Församlingen i Stockholm en information att de 6 minnesstenar skall bort. Protokollet är undertecknad bl.a. av Judiska församlingens ordförande Aron Verständig. I JFs protokoll från styrelsemötet av den 16 oktober 2019 står följande:

§6: De uppsatta vita stenarna på Norra begravningsplatsen (på det befintliga kvarteret på norra med liggande stenar över de som kom till Sverige 1945, men som inte överlevde). I den ursprungliga planen skulle de befintliga stenarna bara rengöras. Beställning och uppsättande av nya vita stenar gjordes utan att JF tillfrågats. Isak Reichel framförde att eftersom stenarna satts upp utan att det sanktionerats av kansliet så har JF rätt att avlägsna dem, vilket också kommer att ske. Det finns ett förslag på att göra en lund och samla stenarna där. Styrelsen uppdrog åt kansliet att höra med Chevran hur vi ska gå vidare. Vi har finansiering och vi har påbörjat diskussioner med Stockholms stad och Forum för levande historia. Kansliet återkommer på decembermötet med förslag. 

Beställning och uppsättande av nya vita stenar gjordes utan att JF tillfrågats står det. Lögn! Isak Reichel (generalsekreterare på JF) informerades om varje steg. Bl.a. om mötet mellan JF-representater och Stockholm Stadshus.

Minnesstenarna beställdes av Judiska Församlingen och betalades av Judiska församlingen med medel från Heckschers stiftelsen. Den 14 maj 2019. således fem (5) månader före protokollförda styrelsemöte har Isak Reichel utfärdat ett intyg"Judiska församlingens projekt "Fältet för 1945 år överlevande", se nedan.
Nu skriver Reichel och tycks ha stöd från Aron Verständig och resten av styrelsen att JF har rätt att avlägsna dem och påpekar vidare "vilket också kommer att ske". 


 Isak Reichel framförde att eftersom stenarna satts upp utan att det sanktionerats av kansliet så har JF rätt att avlägsna dem, vilket också kommer att ske. Men det av honom underskrivna intyget? Minns han inget? Saknar han en kopia?

Heckschers stiftelsens ordförande Henrik Salomon som också var närvarande vid det högtidliga avtäckandet av 6 minnesstenar monumentet begärde omedelbart efter att ha tagit del av protokollet att att JF-styrelse skulle förklara sitt nya ställningstagande och återbetala medel som tilldelades. Jag skrev om samma sak till Judiska Centralrådet och Aron Verständig.

Styrelsen för Föreningen Förintelsens Minne - Swedish Holocaust Memorial Association kommer att ha ett styrelsemöte inom den närmaste tiden för diskutera åtgärder för att stoppa Judiska Församlingens styrelsens planer för att vanära och förinta det nyupprätta Minnesmonumentet med 6 minnesstenar. Att flytta, forsla bort, glömma och gömma  minnesstenarna är nu ett slag, skymf mot de som var fångarna i getton och koncentrationslägren, de som gick dödsmarscherna för 75 år sedan. Ett skymf mot oss, barn till Förintelsens överlevande och deras barnbarn.

Varför detta ytterst märkliga agerande av Judiska församlingens styrelse (i det tysta)?

Läs vidare om Judiska Församlingens och Chevras tidigare förehavanden, bl.a. angiveri.

Läs vidare om de medel som de överlevande testamenterade till gravvårdar av de som inte överlevde första åren i Sverige och ligger begravda i Stockholm - Förintelsens offer. Medel som försvann mot deras vilja!

Läs vidare om "kulturen" inom Chevra och Judiska församlingen.


Generalsekreteraren i Föreningen Förintelsens Minne - Swedish Holocaust Memorial Association avtäcker Auschwitzstenen. Den oklippta gräsmattan på nytt skymmer Förintelsensoffers gravstenar.


Minnesmonumentet, de 6 minnesstenarna vid ceremonin på årsdagen av Kristallnatten


Historien med Judiska Församlingens fasansfulla agerande när det gäller Holocaust monument upprepar sig. Jag besitter dokument där Judiska församlingens styrelse ville ha garantier, en finansiell täckning för att ta bort (med tiden) den första Holocaust monumentet som jag fick medel att bygga i Stockholm. Breven ställdes till bl.a. Stockholms stad och finns säkert även i deras arkiv. Namnmonumentet blev till och nu tar Judiska församlingen betalt av folk som vill se den.

Historien om Judiska Församlingens agerande i  mitten av 1990-talet finns nedtecknad här.
Med all rätt har artikel fått en titel:

Disowning The Holocaust

Nu upprepas scenarion! Den förra var när vi skulle ihågkomma 50 årsdagen då koncentrationslägren befriades, nu är det 75 år. Av det ovan beskrivna står det klart att 25 år har gått och den Judiska församlingensstyrelse bär uppenbart på samma sjuka som på nittiotalet !

Skall de 6 Minnesstenar som markerar platsen för sista vilan för ett hundratal Förintelsens offer återsändas till Glimåkra?

Benämningen ”dödsmarsch” myntades av lägerfångarna själva. De var övertygade om att marscherna var en medveten metod att ta död på dem. Tusentals dog av svält, utmattning och misshandel eller sköts till döds. En handfull lyckades fly, och överleva. Andra hamnade i ett nytt läger, och ännu ett, tills de slutligen befriades av de västallierade eller sovjetiska styrkorna.