Monday, June 7, 2021

I kölvattnet av UNRRAs Vita Båtar. Adoptioner av Bergen-Belsens Kinderheims barn - Vad hände med Förintelsens barn?



Dr. Robert Collis bär Zoltan Zinn. Flygplatsen i Dublin efter ankomsten från Sverige.

Bergen Belsen 1945. Dr. Robert Collis (2 från höger) och Johanna Han (i mitten).





Syskonen Molnar DP-2 kort

Evelyn Schwarz kom med Vita båtar i Sverige. Hon visste vare sig namnet på sina föräldrar eller hur gammal hon var. Hon kom, liksom många barn i Bergen-Belsen, från Ravensbrück där troligen hennes mor dog.



DP-2 kortet av Zinn Cinn Zoltan Soltan, född 1939 eller 1940. En UNNRA anställd fördökte få fram så mycket av familjehistoria som bara möjligt.




Fyra av de fem barnen från Kinderheim. Tibor Molnar, Susi Molnar födda i Karcag, Edit Zinn and Evelyn Schwarz. Zoltan Zinn (Cinn) och hans stora syster Edit adopterades av dr. Collis. De andra barnen av två andra familjer. Edit och Zoltan hade en bror men han liksom deras mor dog i Ravensbrück. Tibors och Susis mor dog direkt efter befrielsen av tuberkulos.


Det är svårt att använda termen Förintelsens barn. Detta de termen kan även användas när det gäller också 1 500 00 barn som mördades under Förintelsen. Jag skrev om det tidigare när jag skrev att direkt efter kriget så fanns det bara 7 tusen barn som överlevde Förintelsen. Jag skriver inte "judiska barn" då enligt mig termen Förintelsen gäller endast judarna. Bland de 7 000 barnen fanns min kusin som min mor tillsammans med sin syster räddade ur Warszawas Getto. Kvar i Warszawa lämnade de år 1943 biologiska pappan och biologiska mammans grav. Den enda graven med namn av släkten Rozental, Polirsztok och Wasserman.

Så min kusin-bror var en av de 7 000 som fanns officiellt anmälda. Mina föräldrar var de första som stod på tur att adoptera honom. Jag tittade på hans och på hundratals anda barns adoptionshandlingar. Varje barn var beskrivet bl.a. om barnets intressen och läggning och de flesta handlingar hade även foton. Det speciella var att det fanns TVÅ EXTRA PAR adoptiva föräldrar

Om man vill adoptera ett barn inom Sverige krävs ett beslut från tingsrätten. En adoption får betydelse bland annat för rätten att ärva, vårdnaden om barnet och skyldighet för underhåll. Idag finns det över 60 tusen "individer" (man får även adoptera en vuxen) i Sverige. Få svenska judar har adopterat de överlevande barn som kom från lägren. Ett antal barn har adopterats till Irland, Finland och Danmark.

I slutet av Vita Båt missionen så kom fler och fler friska patienter från Bergen-Belsen fö att skickas vidare till Sverige. Den ansvarige för Svenska Transit sjukhuset påpekade de för britterna som ville nog att uppfylla på alla sätt det magiska antalet 10 000 personer som fick komma till Sverige. Detta tycks ha irriterat dr. Hans Arnoldsen till en sådan grad att han åkte till de olika DP-läger i syfte att hitta de som verkligen behövde vård och inte en konvalescens. Många som skickades till Sverige var typiska repatriandi som efter en kortare vistelse skickades vidare till sina länder såsom, Polen Holland och Norge.
Det är helt säkert att Arnoldsson träffade dr. Collis i Bergen-Belsen och noggrant planerade den sista överfarten. Båten S/S Kastelholm gjorde sin näst sista tur den 19 juli. Efter det skulle den återvända till Lübeck och invänta barngrupperna.

S/S Kastelholm, båten från Lübeck till Malmö som avgick den 25 juli 1945 hade många barn och en del vuxna ombord. Förutom de judiska barnen fanns sk "norska barn" ombord.

De judiska barnen var huvudsakligen från Bergen-Belsens sk Kinderheim. Två av de yngsta barnen var ungerska, syskonen Suzi och Tibor Molnar. Suzi var troligen född 1942. Från barnens DP-2 kort får man veta att deras mor hette Gisela (född ) och pappan hette Sandor.

En artikel från en judisk tidning i Finland. Man beskriver förhållandena i Berga lägret i Nykvarn där flera av de judiska överlevande arbetade på en fabrik i Nykvarn. Vidare beskrivs det judiska temporära barnhemmet i Lövsätra - Täby. De flesta barn i Täby kom från Kinderheim i Bergen-Belsen där de togs om hand av Luba Tyryszynska som kom de de med UNRRAs Vita Båtar till Sverige (S/S Kastelholm till Malmö).  I Sverige, bland "svenska judar" var intresset att adoptera de judiska barn från lägren, mycket, mycket sval. Ett enda barn, en flicka, tycks ha adopterats (av överlevande)samtidigt som det har adopterats icke judiska, svenskfödda barn av de judiska familjerna. En pojke, Julius - Jidele, har adopterats till en judisk familj i Finland.

Ett annat barn som kanske var adopterad i Sverige var Fredzia Lichtensztajn.

Ett annat barn som kanske var adopterad i Sverige var Fredzia. Fredzia "Freidele" eller enligt födelseboken Frajda Lichtenstein föddes den 18 december 1935 klockan åtta på kvällen i staden Piotrkow Trybunalski, Polen. Hennes föräldrar var då 26 och 28 år gamla. I september 1939, när Fredzia var fyra år gammal, ockuperade nazisterna hennes hemstad. I oktober 1942 deporterades hennes mamma och hennes två äldre bröder till förintelselägret Treblinka där de mördades. År 1944, deporterades Fredzia tillsammans med sin pappa till ett koncentrationsläger. Hon uppträdde då vara en pojke för att kunna vara med sin far. När hennes pappa mördades blev hon ensam kvar i lägret och skickades till koncentrationslägret Bergen-Belsen där det fanns en barack, Kinderheim för barn. När lägret befriades kom hon till en barnavdelning på ett sjukhus i Bergen-Belsen. Därifrån kom hon i slutet av juli 1945 med UNRRAs Vita Båtar till Sverige. I Sverige tycks hon adopterats av en överlevande från Förintelsen som fanns tillsammans med sin son Sigmund i samma barack som Fredzia i Bergen-Belsen och som kom med samma båt till Sverige. 1946 emigrerade Fredzia till USA med en adoptivmamma och hennes son. Tre månader efter att de har kommit till USA Fredzia´s adoptiva mamma gick bort till följd av sitt dåliga fysiska tillstånd. Fredzia adopterades då av ett amerikanskt judiskt par som inte hade barn. Naturligtvis alt ovan beskrivet är en historia baserad på de dokument som Fredzia hittade efter kriget. Självt minns hon vare sin far eller mor.

Från sjukhuset i Bergen-Belsen kom Fredzia (andra från höger) i slutet av juli 1945 med UNRRAs Vita Båtar till Malmö, Sverige. I Sverige tycks hon adopterats av en överlevande från Förintelsen som fanns tillsammans med sin son Sigmund i samma barack som Fredzia i Bergen-Belsen (möjligen de som syns på bildens vänstra sida).


Från sjukhuset i Bergen-Belsen kom Fredzia Lichtensztajn (Lichtenstein) i slutet av juli 1945 med UNRRAs Vita Båtar till Malmö, Sverige. Fredzia fick ett inresekort till Sverige med nummer L: 7872.

Fredzia Lichtensztajn född 1935, här antecknat 1936.

Fredzia Lichtensztajn född 1935
1945-07-24 lämnade Bergen-Belsen med ett särskilt ambulanståg till Lübeck
1945-07-24 registrerades i Lübeck Transit Hospital
1945-07-25 lämnande Lübeck ombord på Vita Båten S/S Kastelholm
1945-07-26 kom till Malmö med UNRRA båten S/S Kastelholm
1945-07-26 kördes hon från båten S/S Kastelholm till förläggningen i Bjärred
1945-08-10 flyttades hon till sjukhuset i Hässleholm
1945-09-26 flyttades hon till förläggningen i Tingsryd.
1946-09-26 lämnade Sverige med sin adoptiv mor och hennes son U S A.