Monday, June 7, 2021

OFTAST har judar som kom till Sverige vid krigslutet med UNRRAs Vita Båtar och Vita bussar blivit begravda på judiska begravningsplatser. Jorden från Israel.


Eisdorfer Margit kom med Vita bussar till Sverige. Margit dog på Beredskapssjukhuset i Albano skolan i Landskrona och transporterades därefter och begravdes i Malmö. Hon blev 19 år.

Naturligtvis när Röda korset gjorde transporter från koncentrationsläger så handlade det inte om judar. Jag har i alla fall inte hittat några dokument om detta vare sig i Röda korsets arkiv eller i Mosaiska församlingens.

På Röda korsets hemsida om Vita bussarna så skriver man "Den första maj avslutades expeditionen och då hade ungefär 15 500 personer räddats.". Naturligtvis är det en oriktig information då Röda korstet inkluderade i siffran även de som kom med 2 st tåg till Padborg i Danmark och tyskar av svenskt ursprung som flydde. Antalet av judar som kom med de Vita bussarna var nog runt 8-10% av det totala siffran som Röda korset uppger.

För judar i europa har en judisk begravningsplats alltid varit essentiell. Inte synagoga eller bönehus men just en begravningsplats där den döde för frid i all evighet i motsats till de svenska begravningsplatserna där tiden för "friden" är 25 år.

På de stora sjukhusen i Sverige fanns det en gammal rutin när det gäller de judiska avlidna. Däremot saknades de rutiner och information om på många av de svenska beredskapssjukhusen.

De avlidna begravdes på kyrkogårdar och i flera fall deras kroppar kremerades.

En del kroppar "bara försvann" och begravningsplatsen och begravningssättet är okända. Det är fallet med Viola Horváth var grav har jag sökt på alla möjliga sätt: på plats på olika begravningsplatser, genom förfrågningar hos judiska församlingarna och hos Svenska kyrkan och genom dokument i olika arkiv.

Då de flesta av Förintelsens överlevande som kom till Sverige vid krigslutet hade önskan att resa vidare till Eretz Israel bestämde vi, inom föreningen att tillföra jord från Israel till deras gravar.
Vi kommer att under sommaren fortsätta aktionen vid de andra kända begravningsplatserna i Sverige där Förintelsens offer ligger begravda.

På de stora sjukhusen i Sverige fanns det en gammal rutin när det gäller de judiska avlidna. Däremot saknades de rutiner och information på de svenska beredskapssjukhusen.På TBC-sjukhuset i Lärbro på Gotland begravdes nio judar på kyrkogården där. Listan fick Föreningen Förintelsens Minne 1994 och publicerades i boken 6 tusen av 6 miljoner - ett requiem (1995).

BERGER Blanka född i Tjeckoslovakien 24 augusti 1930. Hon dog 13 augusti 1945 i Kalmar bara 11 dagar innan hon skulle fylla 15 år.  Innan hon befriades i Bergen-Belsen var hon fånge i bl.a. Auschwitz. Berger Blanka kom med den första Vita båten HMS Prins Carl till Kalmar. Båten från Lübeck anlände till Kalmar den 30 juni.  Blanka ligger begravd i en gemensam grav (24 Förintelsens offer begravda). Graven sköts av Kalmar Pastorat.

Typiska meddelande på Inresekortets baksida om dödsfallets datum och plats.

 
Viola Horváth - Flickan utan grav. Det sista vi vet om henne att hon dog på TBC-sjukhuset i Ribbingelund. En annan judisk patient dom dog där transporterades och begravdes i Stockholm.

I fredags ett meddelande från Riksarkivet
carina.gunnarsson@riksarkivet.se
fre 4 juni 13:45
Hej!
Du har efterfrågat begravningsplats för Viola Horvath. Jag har inte kunnat hitta begravningsplatsen. Jag har sökt i Statens utlänningskommissions arkiv, Andra världskrigets lägerarkiv, Ribbingelund, volym 4, Statens Utlänningskommissions arkiv, Passbyrån, volym E II:4, Medicinalstyrelsens arkiv, 1945 års flyktingsjukvård, volym D 4:12 och F I:71, samt i databaserna Sveriges Dödbok 1860-2017, Finn graven, Begravda i Sverige, Gravar och Svenska gravar.
På Riksarkivet i Uppsala (Landsarkivet i Uppsala) har man sökt i gravböcker 1946 i Kjula kyrkoarkiv, volym O Ib:1, utan resultat.
Då Ribbingelunds TBC sjukhus låg i Södermanland, så skulle det möjligen kunna finnas uppgifter på Regionarkivet i Södermanland, för kontaktuppgifter se https://regionsormland.se/.../offentlighets.../regionarkivet.

Kan vara en bild av 1 person och text
Tori Van Orden Martinez gjorde översättningen av Violas dikt till svenska. Dikten finns på omslaget till boken om Vita Båtar som Föreningen Förintelsens Minne (FFM) gav ut år 2020. Boken finns fortfarande att köpa genom FFM till ett rabatterat pris.

Ceremonin att hedra dagen då Bergens-Belsens koncentrationsläger befriades. På grund av coronaepidemin bara delar i Föreningen Förintelsens Minne deltog och vi avstod från en allmän sammankomst vid Holocaust Monumentet. Medan Helena Brus och Daniel Kraus höll på att sprida jord inom J-kvarteret, där Holocaust monumentet står, höll Roman Wasserman Wroblewski att sprida den israeliska jorden inom K-kvarteret.