Friday, April 21, 2023

Först efter 78 år i svensk jord fick Förintelsens offer Frymeta Ajnhorn en gravsten med sitt eget namn - Föreningen Förintelsens Minne arbete som påbörjades på 90-talet håller på att avslutas - Den av Judiska församlingen skändade monumentet "6 stenar - 6 miljoner" är dock fortfarande borta.

Avliden den 7 augusti 1945 i Sigtuna - L 4044 Frymet(a) Ajnhorn - Einhorn från Lodz i Polen som har inte hunnit fylla 16 år. I hennes Läkarkort från beredskapssjukhuset i Sigtuna finns en kort anteckning: Föräldrar döda, syskons öde ökänt... Begraven bland de första inom K-kvarteret vid Norra judiska begravningsplatsen i Stockholm. Hennes släkt mördades i Treblinka, Majdanek i Chelmno, i de 3 av 6 dödsläger. De namnen finns på de tre stenarna av sex som skall sättas upp av Judiska församlingen. En viktig länk för den framtida undervisningen om Förintelsen enl. forskaren Roman Wasserman Wroblewski.

Frymet eller Frymeta (!) Ajnhorn hette hon. Inte Frömetta, inte Einhorn. Hon var från Lodz i Polen, och 10 år gammal när kriget bröt ut. Hennes pappa dog den 22 augusti 1943 i Lodzgetto av hunger och hennes mor under dödsmarschen till Bergen-Belsen. Innan dess var Frymeta Ida Ajnhorn fånge i Auschwitz och i ammunitionsfabrik DAG Alfred Nobel Dynamit Aktien-Gesellschaft. Under dödsmarschen från Christianstadt har hennes mor dödats.